Dinler Arası Sevda Türküleri

Dinler arası diyalog türünden saçmalıklar kadar, ısmarlama ilahiler yazan Samuel Huntington gibilerinin medeniyetler çatışmasına da inanmadım hiç. Kuşkusuz din insanlığın evrimi ile alakalı. Ne musevilik ilk ortaya çıkmaya başladığı zamandaki kadar tutucu, ne hristiyanlık hümanist ne de müslümanlık savaş çığırtkanı.

Toplumlar birbiriyle mülkiyet kavramını öğreneli beri savaşıyor. Bu savaşlarda dinin motif olarak kullanılmasının tarihi savaşlar kadar eski değil. Din savaşlarda insanları motive etmek için kullanılalı beri biri diğerini dinsizlikle, kafirlikle suçladı ki böylece ekilen düşmanlık tohumları tutsun. Bazıları dini amaç olarak lanse ederken bile kendi kişisel, ailesel ya da sınıfsal statüsünün aracı olarak kullandı.

Yazar Hüseyin Irmak'ın bu güzel çalışmasının en sevindirici tarafı insanların aslında savaşmak zorunda olmadıklarını içten içe hissettirmesi. İddia ettiği gibi eserler çalıntı olmayabilir benzer olabilir ki bu şunu gösterir aynı topraklarda yaşayan insanlar benzer şeylerden hoşlanıyorlar. Yerin eskileriyle yeni gelenler zamanla birbirlerine benziyorlar. Neden bir caz ya da latin veya kızılderili ezgisi değil de aynı coğrafyada yüzyıllardır yaşamış insanların ürettiği müzik o yöreyi sonradan yurt edinmiş insanlar tarafından da seviliyor. Şahsen ben bu kitaptan bunu çıkardım. Çalıntı olarak adlandırılması da hiç umurumda değil. Yeniden yaratanları insanların ortak beğenisine sunup insanlığa mal ettikleri için alkışlarım bile.
Nice çalıntı eser var ki unutulmak bir yana hiç beğenilmemiş bile.

İlgili haber >>>>
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates